Electric Banana Band – en kärlekshistoria

Janne Schaffer, Lasse Åberg och Klasse Möllberg på scenen som Zebran, Tigern och Little Arne i Electric Banan Band.

På scenen står en zebra, en tiger och en figur som kallar sig Little Arne. De sjunger en låt om ett batteri. Publiken är djupt koncentrerad. De sjunger med och gör rörelser som visar var batteriet sitter och vad man måste göra när batteriet tar slut. De är barn, föräldrar, farföräldrar och morföräldrar och frågan är om det inte sitter en farfarsfar någonstans där i stolsraden också. När jag tittar på publikbilderna från konsertfilmen Filmtajm med Electric Banana Band tänker jag att det jag ser är något unikt. Ett fenomen.

Vi som var barn på 70-talet minns förstås hur allting startade. Trazan och Banarnes softade i sin koja, sjöng och spelade, visade musikvideos och roliga sketcher. Electric Banana Band föddes några år senare och är fortfarande i full gång. I år har bandet spelat på festivaler, idrottsgalor och spelmansstämmor, de drar storpublik överallt och får strålande recensioner. När jag kikar runt lite ser jag att i stort sett varenda recensent har en personlig relation till bandet och musiken. Något liknande visade sig för övrigt när Electric Banana Band spelade för 30 000 jublande hårdrockare på Sweden Rock 2014. Och när bandet bjöd ut två signerade exemplar av sin bok Zingalongtime på auktioner för Världens barn nu i oktober så inbringade de sammanlagt 20 000 kronor.

Roligt med allvar i botten

Janne Schaffer är Electric Banana Bands musikaliska motor och mannen bakom bandets musik. Jag fick en chans att prata med honom i samband med att Filmtajm hade premiär. Han berättade att om han och textförfattare Lasse Åberg de första åren mest gjorde låtar som var kul så har bandet med åren svängt mot ett allt större samhällsengagemang och framför allt ett miljöengagemang.

“Vi har en låt om att ha allergi, en om att vara vegetarian, en om återvinning och en om att hålla Himalaya rent”, säger Janne Schaffer.

“Och med låten Banarne for President gav vi oss in i politiken, kan man säga. Den skrev vi till förra valet och Banandemokraterna fick två röster i riksdagsvalet faktiskt. Vi skojar lite förstås, om bananomsorgen och bananens rätt i samhället. Men vi sjunger om att vi vill leva på en plats där luften går att andas och havet mår bra, så låten har ett väldigt allvarligt miljöbudskap. Nu är det ju snart valår igen och eftersom miljön är den allra viktigaste frågan idag så passar låten bra, tycker vi. Därför är den också med i filmen.”

Kanske är det just allvaret som är hemligheten bakom den 37 år långa kärlekshistorien mellan bandet och publiken. Det faktum att bakom alla vitsar, djurkostymer och djungelbus finns det en genuin oro för jorden och för hur vi behandlar varandra och djuren.

Barn uppskattar bra musik och det ska de få

I Filmtajm har Electric Banana Band parat ihop sig med Eskilstuna Symfoniorkester. Valet av samarbetspartner är ingen slump. Electric Banana Band har spelat ihop med symfoniorkestrar tidigare och upptäckt att bandets musik passar fint när man vill integrera olika musikstilar med varandra.

“Det är roligt att kunna visa att en symfoniorkester kan spela vår musik och att det låter så bra. Och eftersom vi har många barn i publiken så kan det kanske väcka intresse så att de även får lust att lyssna på annan symfoniorkestermusik.”

Eskilstuna Symfoniorkester medverkar i filmen Filmtajm med Electric Banana Band.

Janne Schaffer återkommer gång på gång till att musik för barn måste hålla hög kvalitet. Barn föredrar inte enklare eller simplare musik utan har lika höga krav som vuxna.

“Jag insåg det när jag jobbade med ABBA och spelade ABBA-låtarna för min son som då bara var några år gammal. Han förstod inte ett ord av texterna men han älskade musiken. Så det har varit vägledande för mig i arbetet med Electric Banana Band.”

Hedrande recension i ansedda Jazz Journal

Ett slags bevis på att bandet lever upp till sina egna höga kvalitetskrav kom i somras. Efter en konsert på Ystad Jazzfestivalen skrev den brittiska tidskriften Jazz Journal:

”Jazzmusiken har en djup och rik historia och Ystadfestivalen har alltid tagit frågan om hur nya generationer ska lockas in i denna rika musikskatt på stort allvar. Årets spektakulära bekräftelse av det ansvarstagandet skedde i form av en underbar eftermiddagskonsert med svenska Electric Banana Band. Den här dynamiska konstellationen har levererat ett slags soundtrack för flera generationer barn i Sverige med texter av Lasse Åberg och Janne Schaffers smakfulla gitarr kompletterad med slagverk och kör plus massor av funkig dans och kostymer som skulle passa både shamaner och cirkusartister (Schaffer, till exempel, uppträder i full zebrakostym). De lyckades verkligen locka fram mitt inre barn och det var en stor glädje att se så många föräldrar och småbarn uppslukas och gå helt in i musiken.”

“Vi har fått många fantastiska recensioner i år, men en recension som den här i Jazz Journal är självklart hedrande. Vi är väldigt stolta “, säger Janne Schaffer.

Så, hur är det då med min egen Electric Banana Band-historia?

Jo, jag tittade på Trazan och Banarne på TV när jag var liten på 70-talet. Jag lyssnade på Electric Banana Bands tidiga musik som tonåring på 80-talet. Sen skuttade mina ungar runt till Zwampen, Banankontakt och Rap-Hönan under i stort sett hela 90-talet. Idag är ungarna vuxna och själv är jag medelålders. Det dansas inte längre lika ofta på köksgolvet hemma hos mig men låtarna finns alltid där någonstans i bakhuvudet. Ett slags soundtrack som håller mig kvar i det enkla när tillvaron känns bökig. Som säger: Var snäll. Skräpa inte ner. Ta det lugnt. Och ha kul.

Konsertfilmen Filmtajm visas på en mängd biografer runt om i Sverige. Själv ser jag den på Elektra i Västerås den 21 oktober. Mer information om visningar och biografer.

EBB:s webbplats

EBB på Facebook

Foto: Björn Sjönell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.