En rosa klänning och ett uppdrag

Året är 1864 och Thérèse des Hours sitter på en stenmur vid familjegodset Le Domaine de Méric och ser över byn Castelnau-le-Lez, strax utanför Montpellier. Hennes kusin, konstnären Frédéric Bazille, målar av henne där hon sitter och det blir oljemålningen Den rosa klänningen, på franska La Robe Rose.

En berättelse föds

155 år senare sitter jag i ett vackert rum i huvudbyggnaden på Husbygård i Sörmland. Framför mig på träbordet har jag ett vykort med målningen av kvinnan i den rosa klänningen. Jag vet ingenting om varken Frédéric Bazille eller Thérèse des Hours. Istället ser jag en nybliven mamma som unnar sig att pusta ut en liten stund på muren utanför huset i skymningen, innan barnet därinne i vaggan vaknar igen. I det vackra rummet där jag tillbringar dagarna den där veckan i juli för snart två år sedan skriver jag en berättelse som börjar: ”Hon har den mjuka klänningen på sig. Den som inte sitter åt någonstans.”

Mitt bidrag till antologin Sällskapligt

Berättelsen fick namnet Uppdraget och nu har den funnit sin plats i antologin Sällskapligt som kom från tryckeriet i slutet av förra veckan. I samma antologi finns också berättelsen Avkomman, som jag skrev under en författarkurs på Marstrand sommaren 2005. Även i den berättelsen har ett barn fötts. Och när ett barn föds så föds också föräldern. I Uppdraget föds en mamma och i Avkomman en pappa. Äventyret kan börja. Såhär beskriver jag det i min bok Tiden är människornas ängel:

”Då slog barnets hjärta och mitt hjärta i samma kropp. En obegriplig förvandling skulle ske. En skulle bli två. Den lilla varelsen där inne blev människa. Den stora människan blev mamma. Efteråt var ingenting som förut. Två hjärtan från samma kropp skiljdes åt men är för alltid sammanbundna. Kärleken sitter i kroppen. Den tänjs och växer och den kan vara taggig och len samtidigt och den slutar aldrig.”

Antologin Sällskapligt är utgiven av Västmanlands Författarsällskap på Idima förlag och går att köpa via sällskapets webbplats.

Min bok Tiden är människornas ängel finns att köpa eller lära sig mer om här.

Foto: Avbildning av målningen är fri att använda under CC0-licens (inga upphovsrättsanspråk).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.