En snoa med inbyggda rumsbyten

Moving av Paul Keller on FlickrPå vissa arbetsplatser tar man sin hurts och sin laptop och sätter sig på den plats som bäst passar det man ska göra just den dagen. Det kallas flexibla kontor med aktivitetsbaserade arbetsplatser. I Stadshuset gör vi inte så. Vi uppnår variation genom att byta rum med varandra och denna ständigt pågående aktivitet kräver en hög nivå av flexibilitet hos alla inblandade. Om vi hade nöjt oss med att ha en hurts och en laptop så skulle det kanske gå bra men vi släpar runt på höj- och sänkbara skrivbord, bokhyllor, hundratals pärmar, sittgrupper, konferensbord och krukväxter.

Om jag räknar rätt så har jag flyttat åtta gånger på fem år. Mindre kontorslandskap på bottenvåningen till eget rum i samma korridor till nytt mindre kontorslandskap på tredje våningen, som dock visade sig vara olämpligt som arbetsrum, till ett STORT rum högt upp i Stadshustornet med vidunderlig utsikt över Mälaren under renoveringen och sedan tillbaka till det nu lämpliga kontorslandskapet på tredje våningen. Ja, sen hände det saker i arbetsgruppen och vi flyttade runt lite grann i korridoren och sen hände det ännu mer och jag fick flytta in i en vrå i ett större kontorslandskap som nu byggts i vår gamla korridor på bottenvåningen. Efter ett tag blev det trångt i det större kontorslandskapet och min vrå behövdes. Som tur var gick en kollega i pension och jag fick ett eget rum på fjärde våningen. Som jag inte får behålla eftersom kollegor som tidigare suttit i lokaler utanför huset nu ska in i Stadshuset så då tänker man sig att eventuellt bygga om en datasal till ett mindre kontorslandskap alternativt några mindre rum men det hänger förstås på att man kan hitta något annat rum att ha datasal i.

Rummet i tornet var helt klart bäst. För att komma dit får man först ta en stor hiss till våning fem och sedan gå in genom en dold dörr och ta en annan liten, liten hiss upp i tornet. Om man inte föredrar trapporna. De flesta föredrog varken hiss eller trappor och plötsligt var det väldigt många saker som kunde klaras av med hjälp av mail och telefon. Jag tog också ett stort steg mot det papperslösa kontoret då närmaste skrivare stod åtta våningar ner.

Jag tror att nästa steg blir virtuella medarbetare i virtuella kontor. De kommer att fungera som så att den som vet vilken fråga de behöver ha svar på kommer att hitta den rätta virtuella medarbetaren. Mycket praktiskt. I väntan på det tar jag gärna rummet i tornet.

Foto: Paul Keller på Flickr

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.