En sommar med damm i håret

bjork

Varje sommar tänker jag på att mycket av vår längtan till sommaren bygger på bilder som andra har skapat. Vi öppnar en tidning, slår på TV:n eller går till affären och får direkt veta hur en rejäl och äkta svensk sommar ska se ut. Vi ska vandra utmed strandlinjen, äta sena måltider utomhus tillsammans med goda vänner, bada, fika i solen, äta sill, klä oss i vita kläder och njuta av värmen. Idag läser jag en blogg där författaren skriver: “Jag känner mig stressad över att det är så mycket jag vill göra, men så lite som hinns med.” Och så kan det ju vara.

Men det kan ju också vara så att solen ger soleksem, vattnet är svinkallt, värmen ger andnöd, sillen smakar skit och vännerna går en på nerverna. För min del har jag ägnat årets högsommarmånad åt att flytta till en ny lägenhet. Med damm i håret och i stekande hetta har jag packat, rensat, burit, möblerat och sorterat. Det har varit slitsamt och tungt och fullständigt underbart. Jag har hittat bilder från ungarnas småbarnsår som jag glömt att jag tagit och texter från mina egna tonår som jag glömt att jag skrivit. För första gången i mitt liv har jag fått inreda ett hem precis så som jag vill ha det, utan att behöva fråga någon om lov. Jag har gjort mig av med massor av gammal barlast och för varje kilo prylar som jag har kört till Återbruket så har tyngden i min själ lättat med ett hekto. Snart är jag så lätt att jag kan flyga.

Nu har jag två björkar utanför mitt fönster. De är mycket vackra. Som vita brudar med gröna slöjor. Jag är mycket glad över att jag flyttar in här på sommaren så att jag får vakna till björkarnas sus och dricka mitt morgonkaffe barfota på trappen. Sedan går jag in och packar upp en låda till.

Så kan en sommar också se ut.

Blogginlägget jag nämner hittar du här: Känner du av sommarångest?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.