Följ med på resan

Jag vet inte var jag ska börja. Kanske med manuset. Åtta år har det tagit att skriva berättelsen om hur jag hittade och förlorade min människa. Nu ska berättelsen omvandlas till en bok som går att begripa. Det kommer att bli arbetsamt och underbart. Lektören som hjälper mig skriver: “Det är en ljuvlig upplevelse, att världen du bjuder på är så mycket större än orden på papperet.”

Ted Gärdestad är förstås lika viktig. Ted kom in i mitt liv en februaridag för drygt två år sedan med låten Låt kärleken slå rot. Just när jag trodde att kärleken aldrig mer skulle kunna hitta in i mitt liv. Jag trodde att jag skulle tvingas leva resten av mitt liv på ren vilja. Jag hade fel. Teds musik, Kenneths ord och Teds röst låste upp något i mig, tinade det som frusit. Jag lyssnade igen och igen och mitt blod blev varmt. Vad var det för en människa som kunde sjunga kärleken tillbaka till mitt liv? Det var jag tvungen att försöka ta reda på. Det är därför jag gör en dokumentärfilm om Ted. I två år har jag läst allt jag kunnat hitta om Ted och människorna runt honom. Jag har lyssnat på musiken varje ledig stund. Jag har tillbringat dagar på Kungliga Biblioteket och lyssnat på radiointervjuer, sett TV-framträdanden och läst tidningsartiklar från 1966 då Ted var med i adventskalendern och fram till idag. Jag har pratat med de som kände Ted. De som var viktiga för honom och som följde honom under längre eller kortare delar av hans liv. Hans bror. Hans vänner. Hans kollegor. I filmen blir de våra ögonvittnen, våra ciceroner, och en efter en har de kommit till vår studio för att berätta om Ted, om hans musik och hans genialitet men också om hans svårigheter och om sin egen oro och sorg. Jag arbetar med det allra skickligaste av dokumentärfilmsteam och tillsammans med de medverkande kommer vi göra en fantastisk film.

Och oväntat nog, när jag lämnade min anställning i Stadshuset, så blev journalistiken lockande igen. Yrket jag lämnade 1999 för att jag ville något annat. Nu ser jag historier överallt som skriker om att få bli berättade. Jag bygger och berättar. Berättar och bygger. Det är ett nytt liv. På alla tänkbara vis. Följ med mig på min resa. Om ni vill.

Dokumentärfilmen om Ted Gärdestad på Facebook

Dokumentärfilmen om Ted Gärdestad på Instagram

Den bloggbok som mitt manus bygger på finns under rubriken Min Bok på den här webbplatsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.