I år ska jag se noga på världen

Jag gör det varje år. Sätter en slags riktning för det nya året. Vad verkar viktigt just nu? Vad behöver jag bli bättre på? Förra året handlade om att gå min egen väg. Vid nyår skrev jag:

Det är ingen lättsam sak detta; att krypa ur skugglivet och resa sig i hela sin längd. Det finns ingen utstakad väg att följa. Man måste själv röja sly, släpa nedfallna träd och klafsa i lervatten.

Strax innan hade jag läst CG Jungs tankar om den skapande människan. Om jag minns rätt så tänkte han som så att den som vill ställa sig utanför det vanliga löneslitet, som vill ha friheten att leva ett skapande liv, måste stå ut med att först bli bemött med stor skepsis. Världen vill se vad du har att komma med. Är det du skapar till nytta för världen? Det måste du bevisa. Om och om igen under detta märkliga år har jag försökt att påminna mig om detta; Jag måste bevisa att jag har något att komma med. Det är fruktansvärt nervöst och svårt och dessutom tär det hårt på besparingarna. Men jag har gjort det. Jag har skickat ut min bok i världen. Nu återstår att se om världen anser den vara något att ha.

Året innan, 2019, löd uppmaningen: Stand up an fight. Vid nyår skrev jag:

Gå upp varje dag. Bär tungt. Ge inte upp. Låt ingen stoppa dig. Ta reda på vad som är meningen och gå ditåt. Varje dag.

Så utmaningarna har handlat om mig. Vad jag måste göra för att växa och bli klokare, modigare, bättre, större. Vilket ju är rimligt, eftersom det inte finns så mycket annat som går att ändra på. Men i år är det annorlunda. Världen är så tydligt i förändring. Det finns många som tvärsäkert talar om att de vet vad som händer. Jag tror dem inte. Jag kan inte lyssna på alla rösterna. Istället är det tid att vara uppmärksam och försöka att se med egna ögon. Är vi på väg in i onda tider? Hur onda? Är vi kanske redan där? Nå, onda tider kräver öppna ögon och stort mod. Så det är vad jag kräver av mig själv under 2021: Var uppmärksam. Fixa det som går att fixa. Inbilla dig inte att du vet mer än du vet. Sträva efter att vara ödmjuk. Och, framför allt, ljug inte. Aldrig någonsin.

Förra årets utmaning: Det här är min väg – 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.