Jag har gått en brainwalk idag

Bissen och CampeseMathias “Bissen” Larsson är en av de mest inspirerande människorna jag vet. För det första så är han bandyspelare. Alla bandyspelare är hjältar. Med en bandymålvakt i familjen så vet jag en del om vad som krävs för att bli riktigt bra i bandy. Men det är som överlevare Bissen blir superhjälte. Exakt ett år efter han drabbats av stroke 2010 bestämmer han sig för att gå Köping runt för egen maskin. Han bjuder med sig sina vänner och bekanta på promenaden. Det kommer 1000 personer för att visa sitt stöd och alla deltagare skänker pengar till hjärnforskningen. Bissen klarar sin promenad och fenomenet Bissen Brainwalk är fött.

Under de år som gått har insamlingsverksamheten växt för varje år och nu i början av april delade Bissen Brainwalk ut de första stipendierna till två olika forskningsprojekt. 250 000 kronor gick till ett forskningsprojekt som handlar om hur man kan minska hjärnskadan efter stroke genom att bättre utnyttja mekanisk blodproppsutdragning.  Ytterligare 250 000 kronor tilldelades ett forskningsprojekt om vad som händer med idrottares hjärnor efter upprepade hjärnskakningar. Bissen Brainwalk samlar in pengar till forskning för hjärnans alla sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar och tanken är att nya stipendier ska delas ut varje år.

Här kan du läsa mer om årets stipendier 

Idag gick vi Bissen Brainwalk i Västerås och vi var över 1000 personer. Det är mäktigt. Jag gick förra året och jag gick idag. Jag går för alla med ångestsjukdomar och depressioner. För alla med ADHD och Aspbergers. För alla som drabbats av stroke och andra hjärnskador. För alzheimerssjuka, för människor med bipolära sjukdomar och med schizofreni, för drogberoende och för många många fler. En brainwalk för den som har kämpat och för den som ännu kämpar. För den som har tillfrisknat och för den som befinner sig i mörker. För den som vandrar i en ny tillvaro och för den som vetat hela livet. Jag går också för de som inte överlevde. För min människa och för alla de andra som också var någons människor. Och för alla som blev lämnade kvar.

Min tillvaro har inte varit enkel de senaste åren. Ibland har jag tyckt att livet har varit alltför tungt. Men då händer det att jag tänker på Mathias “Bissen” Larsson. Det är inte bara det att han inte ger upp. Han och människorna runt honom hittar dessutom kraft att påverka, inspirera och göra skillnad. Det är imponerande. Om inte ni ger upp så ska inte jag heller ge upp!

På bilden intervjuas Mathias “Bissen” Larsson av VSK Bandys klubbchef Michael Campese innan start.

Bissen Brainwalk

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.