Var vacker och stolt hela vintern!

Det finns en Lundell-låt för varje känsla. Det har jag vetat sedan 1982 och fan vet hur jag hade klarat livet utan den vetskapen.

Jag drabbades av min första alldeles galna tonårsförälskelse till tonerna av Lycklig, lycklig. Jag hade ingen päls att svepa mig i men bad ändå den kalviga, lockhåriga pojken med de blåaste ögonen i världen att han skulle ta mej till en annan sfär, till ett liv som inte gick på räls. Det gjorde han och det höll på att kosta mig mitt förstånd. Till slut vred jag mig loss. Från honom, från min hemstad och mitt yrke. Jag hade inte mycket att stå på. Bara mina darriga ben. Och jag tänkte, att om jag aldrig hittar fram så kan jag kanske ändå till slut få ro i ett hus där ingen kommer och ingen går, där katterna sover och klockorna står och där gräset växer vilt och högt. Där kunde jag köra min röda MG genom vildhavre och vallmo och vänta på någon som aldrig kommer.

Och sedan, när de svarta hålen öppnade sig på allvar då var det Lundells röst som gång på gång fick försöka övertyga mig om att jag inte var fullt så ensam som jag trodde. Även om det kändes som om jag inte hade någonting alls att hålla mig i. Men jag lärde mig sakta och benen blev allt mindre darriga och med tiden började jag nynna för mig själv:

Jag vill ha ryggen fri
Vad vi har är ett hus av kort
Det försöker vi leva i
men när faran kommer vill jag kunna
fly fort

Igår var Lundell i stan. Tre och en halv timmes manglande, vrålande, finstämd, berörande jävlaranamma äkta rockkonsert. Lundell är 65. Jag är 50. Vid något tillfälle under kvällen sa han att han kände sig väldigt mycket äldre på 1990-talet är han gör idag och jag kan bara hålla med. Jävlar vilken plattform jag har byggt mig att stå på! Jag har lärt mig leva med ryggen fri. För mig har det varit bra. Jag lämnar aldrig dem jag älskar men allting annat kan jag utan rädsla gå ifrån. Jag går hemåt genom natten med en speciell låt envetet ringande i huvudet. Gå ut och var glad passar mig precis denna märkliga och hoppfulla höst. Och det är just vad jag tänker göra!

Gå ut och var glad, din jävel!
Gå ut och var vacker och stolt hela vintern
Gå fort och le genom shoppingcentrat
Du kan om du vill!
Sluta nu, inte sen
Dra ett streck och gå vidare
Livet väntar därute
Gå ut och var glad!
Vad ska du annars ha allt det här till?

Lundell-låtar i texten

Lycklig, lycklig – Kär och galen
Danielas hus – Det goda livet
Aldrig så ensam – Den vassa eggen
Ryggen fri – Längre inåt landet
Gå ut och var glad – Club Zebra

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.