Vad 58 år på jorden har lärt mig om livet

Jag ska snart fylla år. I år blir det femtioåttonde gången. Jag gillar att fylla år eftersom min födelsedag sammanfaller mer eller mindre exakt med Första advent. Och Första advent är den mest magiska dagen på hela året.

När jag sedan har fyllt år är det exakt en månad kvar till nyårsafton. Då är det dags för en ny kylskåpsutmaning här på #annasplejs. Lika bra att göra lite förarbete redan nu.

Detta är livet

Livet är i grunden tragiskt. Vi lider, vi blir sjuka, svikna, vi förlorar dem vi älskar och till slut dör vi. I detta finns ingen logik och ingen rättvisa. Det är bara så livet är.

Med andra ord är det bra om jag kan acceptera att:
Alla jag tycker om ska dö. Jag vet inte när. Inte hur. Bara att.
Jag själv ska dö. Jag vet inte när. Inte hur. Bara att.
Nå, hur lever man med den vetskapen?
Enkelt, tror jag är svaret.

Lev enkelt.

Jag har, med hjälp av en hel drös gamla tänkare, snickrat ihop en grundfilosofi som jag är ganska nöjd med och som jag påminner mig själv om varje morgon.

Släpp det du inte kan kontrollera och det du inte kan göra något åt.

Gå upp varje dag och gör det som ska göras. Gör det bästa du kan.

Klaga inte. Inte på någonting. Det leder ingenstans.

Livet är en gåva och varje dag en välsignelse. Att just jag blev född är ett mirakel. Att just jag blev född är ett resultat av oändligt många generationer förfäder och deras kamp för att överleva och bli starkare, starkare och starkare. Att jag lever nu är också ett resultat av oändligt många generationers uppoffringar. Människor före mig har lidit svårt och dött en tidig död och deras offer har gett oss kunskap som gör att vi idag kan rädda för tidigt födda barn, bota sjukdomar och laga svåra skador.

Så jag har vissa krav på mig själv. Jag tycker att lite tacksamhet är på sin plats. Och de som har gått före, de som dött trots att jag inte alls ville det, de förtjänar att göra mig glad när jag tänker på dem. Så jag tänker på mina döda med glädje. Och jag försöker att njuta av att jag lever. Åtminstone någon gång varje dag.

Inspiration

Breakfast with Seneca av David Fideler

Meditations av Marcus Aurelius

Om kylskåpsutmaningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.